فناوری اطلاعات و ارتباطات

فناوری اطلاعات و ارتباطات

فناوری اطلاعات و ارتباطات

فناوری اطلاعات و ارتباطات

  • ۰
  • ۰

معرفی پروتکل‌های RTP و RTCP

به چهارمین قسمت از مجموعه بلاگ آموزش راه اندازی ویپ سیسکو خوش‌ آمدید . همانطور که از موضوع این مقاله آموزشی مشخص است در این قسمت از مجموعه مقالات آموزشی Figika می‌خواهیم در مورد دو پروتکل RTP و RTCP صحبت کرده و کاربرد آن‌ها در دنیای VOIP را مورد بررسی قرار دهیم . پس با ما همراه باشید .

پروتکل RTP و RTCP

شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که چرا این پروتکل‌ها به قدری مهم هستند که در یک مقاله‌ی جداگانه به معرفی و بررسی آن‌ها پرداخته‌ایم . برای پاسخ به این سوال بهتر است در مرحله‌ی اول با کاربرد یا بهتر است بگوییم وظیفه پروتکل RTP و RTCP آشنا شوید .

در دنیای سیستم‌های تلفنی تحت شبکه یا VOIP دو پروتکل مهم و کاربردی برای انتقال مدیا وجود دارد که یکی از آن‌ها پروتکل RTP و دیگری RTCP می‌باشد . بنابراین لازم است تا تمامی متخصصان سیستم‌های تلفنی VOIP با آن‌ها آشنایی داشته باشند .

پروتکل RTP چیست و چه کاربردی دارد ؟

از نظر مدل OSI پروتکل RTP در لایه‌ی چهارم فعالیت می‌کند و اطلاعات خاصی را به بسته‌های ارسالی ما اضافه می‌کند ، برخی از این اطلاعات عبارت است از :

Time Stamp : این پارامتر به ما کمک راه اندازی ویپ می‌کند تا با Buffer کردن اطلاعات مشکلاتی مانند Jitter را از از بین ببریم . ( در رابطه با این موضوع در ادامه بیشتر صحبت خواهیم کرد . )

Sequence Number : به کمک اطلاعات این پارامتر می‌توانیم ترتیب بسته‌های ارسال شده را حفظ کنیم ، به عبارتی در سمت ارسال کننده به تمامی بسته‌ها یک شماره اختصاص می‌دهیم تا در سمت گیرنده با استفاده از این شماره‌ها بسته‌ها را مرتب کرده و مدیای مورد نظر خود را بازسازی کنیم .

Payload Type : همانطور که گفتیم پروتکل RTP یک پروتکل انتقال مدیا می‌باشد . یعنی می‌تواند صوت یا تصویر را به سمت دیگر انتقال دهد . این پارامتر تعیین می‌کند که بسته‌های ما از کدام نوع هستند .

پروتکل RTCP چیست و چه کاربردی دارد ؟

پروتکل RTCP همکار پروتکل RTP می‌باشد که وظیفه جمع‌آوری برخی اطلاعات را به عهده دارد ، این اطلاعات عبارت است از :

Packet Count : همانطور که از معنای آن مشخص است به شمارش پکت‌ها یا به عبارتی تعداد پکت‌ها اشاره می‌کند .

Packet Loss : تعداد پکت‌هایی که در طول برقراری ارتباط از دست رفته‌اند .

Packet Delay : میزان تاخیری است که یک پکت تا رسیدن به مقصد خواهد داشت .

Jitter : به اختلاف زمان بین Packet Delay گفته می‌شود . یعنی اگر تاخیر پکت اول ۲۰۰ میلی ثانیه و تاخیر پکت دوم ۲۵۰ میلی ثانیه باشد میزان جیتر در این رابطه ۵۰ میلی ثانیه خواهد بود .

پروتکل RTP و RTCP چگونه کار می‌کنند ؟

زمانی که دو شخص با یکدیگر وارد مکالمه صوتی یا ویدیویی می‌شوند پروتکل RTP با یک پورت زوج در بازه‌ی عددی ۱۶۳۸۴ تا ۳۲۷۶۷ و پروتکل RTCP با پورت فرد بعدی شروع به فعالیت می‌کنند تا ارتباط صوتی یا تصویری به درستی بین دو طرف مکالمه برقرار شود . به عنوان مثال بعد از شروع مکالمه RTP با پورت ۱۶۳۸۶ و RTCP با پورت ۱۶۳۸۷ باعث شکل‌گیری و برقراری صحیح مکالمه صوتی با تصویری می‌شوند .

حال که با دو پروتکل RTP و RTCP آشنا شدید و نحوه عملکر آن‌ها را یاد گرفتید حتما دلیل اهمیت بالای این دو پروتکل را در دنیای سیستم‌های تلفنی تحت شبکه یا VOIP پیدا کرده‌اید . زمانی که شما یک پروژه پیاده سازی و راه اندازی VOIP را آغاز می‌کنید باید متناسب با سناریویی که می‌خواهید اجرا کنید سرویس‌های زیرساختی خود را نیز آماده کنید . مثلا باید بدانید که اگر در مسیر‌هایی مثل لینک‌های WAN یا … بسته‌های صوت شما با تجهیزاتی مثل فایروال رو به رو می‌شوند حتما باید پورت‌های RTP و RTCP روی این تجهیزات باز باشد . یا مثلا اگر می‌خواهید امنیت بسته‌های خود را کمی بیشتر حفظ کنید می‌توانید از پورت‌های خاص یا بازه محدود‌تری از بازه‌ی اعداد ذکر شده برای پورت‌ها استفاده کنید .

نکته : در بخش معرفی پروتکل RTCP نکاتی در مورد تاخیر و Jitter در شبکه ذکر شد . به عنوان یک کارشناس سیستم‌های تلفنی ویپ باید به یاد داشته باشید که همواره وجود تاخیر به میزان کم در شبکه امری طبیعی می‌باشد ، اما اگر این تاخیر کمی طولانی باشد یا میزان Jitter در آن بالا باشد نمی‌توانید به درستی از سیستم‌هایی که به پهنای باند اختصاصی احتیاج دارند ( مانند VOIP ) استفاده کنید و باید قبل از پیاده سازی سناریوی خود مشکل شبکه را برطرف کنید . این اقدام همواره با استفاده از تجهیزات جدید یا تنظیم سرویس‌هایی مثل QOS در شبکه می‌تواند قابل حل باشد .

مطالب مرتبط با این بخش از سری مقالات آموزش Cisco Collaboration در همین نقطه به پایان می‌رسد . در صورت وجود هرگونه سوال یا ابهام می‌توانید از طریق فیلد دیدگاه‌ها با کارشناسان Figika در ارتباط باشید .

 

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی